Opis
Pierzga pszczela to jeden z najcenniejszych produktów pszczelich, bogaty w witaminy (A, C, E, B), białko, aminokwasy, enzymy, kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, polifenole oraz liczne minerały (żelazo, magnez, potas, selen, mangan). Jej skład obejmuje nawet 250 aktywnych substancji.
Najważniejsze właściwości pierzgi świeżej:
- Wzmacnia układ odpornościowy i pomaga w profilaktyce infekcji.
- Wspiera regenerację organizmu, szczególnie po chorobach, operacjach i intensywnym wysiłku.
- Poprawia pracę układu pokarmowego, reguluje florę bakteryjną jelit, pomaga przy biegunkach, zaparciach i wrzodach.
- Oczyszcza i wspiera wątrobę, polecana przy chorobach wątroby i po antybiotykoterapii.
- Działa przeciwzapalnie, antybakteryjnie i odtruwająco.
- Wspomaga leczenie anemii – zwiększa ilość czerwonych krwinek i żelaza we krwi.
- Obniża poziom złego cholesterolu, wspiera układ krążenia i reguluje ciśnienie krwi.
- Poprawia kondycję skóry, działa antyoksydacyjnie i opóźnia procesy starzenia.
- Wspiera układ nerwowy, poprawia koncentrację i samopoczucie, może pomagać przy stanach depresyjnych i przewlekłym zmęczeniu.
Pierzga świeża jest szczególnie polecana w okresach osłabienia, rekonwalescencji, dla sportowców oraz osób narażonych na stres i przemęczenie. Można ją stosować zarówno profilaktycznie, jak i wspomagająco w leczeniu różnych schorzeń.