Miód Spadź Iglasta

iglasta-13-ok-scaled-e1746478382216-350x600 Miód Spadź Iglasta

Opis

Miód spadź iglasta (miód spadziowy z drzew iglastych) wyróżnia się bardzo ciemną barwą, żywicznym aromatem i łagodnym, mało słodkim smakiem, czasem z nutą goryczki lub kwasku. Powstaje nie z nektaru kwiatów, lecz ze spadzi – słodkiej wydzieliny owadów żerujących na igłach jodły, świerka, sosny czy modrzewia.

Właściwości zdrowotne:

  • Działa przeciwzapalnie, przeciwdrobnoustrojowo i antybiotycznie (skuteczny nawet wobec gronkowca złocistego).
  • Wspiera leczenie infekcji dróg oddechowych, kaszlu, przeziębień i grypy.
  • Reguluje przemianę materii, wspomaga pracę serca, nerek i układu krążenia, obniża ciśnienie krwi.
  • Przyspiesza gojenie ran, oparzeń i odmrożeń.
  • Uzupełnia niedobory witamin (A, B2, B6, C, K, PP) i mikroelementów (magnez, potas, fosfor, mangan, srebro).
  • Zawiera więcej białek, enzymów i aminokwasów niż miody nektarowe56.

Miód spadź iglasta jest ceniony za bogaty skład, wysoką aktywność antybiotyczną i wszechstronne działanie prozdrowotne, szczególnie polecany w okresach obniżonej odporności i infekcji.

?>
Przewijanie do góry