Ziołomiody

Ziołomiody

Ziołomiód to naturalny produkt pszczeli. Człowiek przygotowuje pożywkę, syrop z ziołem lub sokiem z owoców  , który pszczoły pobierając rozkładają  na cukry proste, wzbogacają swoimi enzymami i zagęszczają do konsystencji miodu. Zapach jest ziołowy, w smaku delikatny. Kolor ciemnozielony-pokrzywowy lub ciemno czerwony np; aroniowy. Po skrystalizowaniu pokrzywowy, brązowo- zielony. (aroniowy u mnie po dwóch latach zgęstniał ale nie skrystalizował). Ziołomiody, ze względu na duże nasycenie substancjami aktywnymi i pierwiastkami wspomagają leczenie niektórych chorób.

Ziołomiód pokrzywowy

– zwiększa poziom hemoglobiny we krwi,

– działa moczopędnie, 

– działa odtruwające,

– wspomaga pracę nerek,

– doskonale wspomaga leczenie anemii,

– regeneruje organizm, 

– doskonały dodatek do ziołowych herbat oczyszczających oraz tych stosowanych w reumatyzmie.

-zawiera krzem

 

Ziołomiód aroniowy

Ziołomiód aroniowy stanowi doskonałe źródło witamin PP, C, E i z grupy B. Zalecany jest zwłaszcza w leczeniu schorzeń układu krążenia (nadciśnienie tętnicze i miażdżyca), chorób trzustki i wątroby czy oczu. Wspomaga usuwanie z organizmu metali ciężkich i łagodzi skutki radioterapii. Ma działanie wzmacniające, odżywcze, przeciwzapalne, uspokajające i relaksujące.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

źródło; Alchemia pszczół  W.A. Isydorow, internet